Geocoin FAQ

Waar kan ik geocoins kopen?
Je kunt geocoins bestellen bij GeoGeek.

Je eigen geocoins laten slaan is een spannend proces. Aangezien er honderden verschillende mogelijkheden zijn voor het ontwerp, moet het goed mogelijk zijn een geocoin te maken die jouw persoonlijkheid of die van je groep op een unieke manier laat zien. Blader eens door de geocoin galerij om inspiratie op te doen en neem vervolgens contact op met een van de goedgekeurde geocoin fabrikanten die hier worden genoemd.

Wat is een geocoin?
Een geocoin is een speciale munt, ontworpen door een geocacher of een groep geocachers als een soort visitekaartje. Net als Travel Bugs®, heeft elke geocoin een unieke trackingcode, zodat hij van geocache naar geocache kan reizen of doorgegeven kan worden onder vrienden terwijl hij onderweg verhalen verzamelt.

Hoe werken geocoins?
Omdat elke geocoin een uniek trackingnummer heeft, kunnen de reizen virtueel gevolgd worden door het lezen van de logs van de vinders. Er zijn verschillende typen logs die aangemaakt kunnen worden op de eigen pagina van de geocoin, voor het virtueel meenemen of achterlaten van een coin, of het “discoveren” (ontdekken) van een coin. Je hebt de mogelijkheid om je ervaringen te delen op de geocoin pagina en foto’s toe te voegen. Tevens wordt door het loggen je online verzameling van gevonden coins bijgewerkt.

Wat doe ik als ik een geocoin vind?
Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap al gezet door deze website te bezoeken, waar je kunt vastleggen dat je de coin gevonden hebt.. We hebben een Hoe gebruik ik een geocoin pagina waar in meer detail wordt uitgelegd hoe je geocoins kunt oppikken en achterlaten.

Wat doe ik als ik een ongeactiveerde geocoin vind?
Het komt vaak voor dat geocachers ongeactiveerde geocoins als een ruil item in een cache stoppen. In sommige gevallen is de activatie code niet bijgevoegd. Bezoek de website van de geocoin fabrikant om de activatie code voor je geocoin te ontvangen. Bezoek deze Kennisbank paragraaf om te zien waar je de fabrikant kunt vinden. Let op: deze site is Engelstalig.

Waar vind ik het informatieblad dat ik uit kan printen voor mijn geocoin of andere trackable?
Om te zorgen dat je geocoin of andere trackable zijn doel gemakkelijker bereikt kun je een informatie briefje printen en bij je coin voegen. Bezoek de pagina van je trackable en druk op “print informatie brief” om dit uit te printen.

Ik heb een geocoin gevonden, maar de website hekent het trackingnummer niet!
Om een geocoin te loggen op de website moet je het trackingnummer weten dat op de coin zelf staat. Echter, niet alle geocoins zijn hier te volgen, dus let goed op of er een andere website URL op de coin aangegeven staat, of vraag eens rond voor meer informatie. Alle geocoins die te volgen zijn via Geocaching.com bevatten de tekst “Trackable at Geocaching.com”. Let op dat je een serienummer zoals “302” niet verward met het trackingnummer, doorgaans een combinatie van letters en cijfers.

Bestaat er zoiets als een Geocoin etiquette?
De meest gestelde vraag over etiquette heeft betrekking op wat je moet doen als je een geocoin vindt. Mag je hem houden? Moet je hem verplaatsen naar een andere geocache? Het antwoord hangt altijd af van het doel dat de eigenaar voor de coin heeft gesteld. Meestal is het antwoord hiervoor te vinden op de pagina van de coin in de beschrijving. Als er een thema of speciale instructies zijn opgegeven door de eigenaar, doe dan je best om hieraan te voldoen of stuur een e-mail naar de eigenaar voor verdere uitleg.

Het verkopen van een coin die niet van jezelf is, wordt over het algemeen afgekeurd, tenzij je specifieke toestemming hiervoor hebt gekregen van de eigenaar.

Als je een eigen serie geocoins hebt ontworpen en je wilt niet dat anderen deze verkopen, raden we je aan om alle coins te activeren bij geocaching.com voordat je ze weggeeft. Hieruit blijkt duidelijk dat je de eigenaar bent en, indien je hierom vraagt, kunnen zij de coin deactiveren. Als je niet geactiveerde coins weggeeft, gaat geocaching.com er vanuit dat de coin van eigenaar verandert en kan geocaching.com niet meer ingrijpen. Denk hier van tevoren over na!

Vragen van de coin-eigenaar

Ik heb mijn geocoins ontvangen. Wat doe ik nu?
Je moet eerst alle geocoins die je bezit activeren. Bezoek de Geocoin activeringspagina om je nieuwe geocoins te activeren. Nadat je ze hebt geactiveerd, kun je ze in caches achterlaten of ruilen met vrienden.

Waar kan ik mijn activiatie code vinden?
Er zijn verschillende locaties voor het ophalen van coin activatie codes afhankelijk van waar de munten werden geslagen. Check de website van de fabrikant voor deze informatie. Enkele veelgebruikte websites voor activeringscodes zijn: 

www.coincodes.comwww.hogcode.com en www.oakcoins.com/activate.

Hoe drop ik een geocoin in mijn eigen cache?
Nadat je je nieuwe cache hebt aangemeld, bezoek je opnieuw de pagina en gebruik je de link om een nieuwe log aan te maken. Maak een notitie voor je cachepagina en selecteer de geocoin die je wilt achterlaten in je cache.

De afgelegde afstand wordt verkeerd berekend. Hoe los ik dit op?
De afstand is berekend voor elk geocoin in volgorde van de datum van de logs. Soms worden logs van een foutieve datum voorzien, zodat de volgorde van de logs onjuist is. Dit zal dan vaak een verkeerde totaalafstand opleveren.

Om dit te corrigeren kun je de foutieve logs verwijderen en de gebruiker vragen de logs opnieuw in te voeren. Je zult dit per geval moeten bekijken.

De Geocoin is niet langer in een cache aanwezig. Hoe verwijder ik hem?
Soms gebeurt het dat een geocoin wordt opgepikt maar om de een of andere reden logt de persoon die de coin heeft gevonden zijn vondst niet. Als dit gebeurt, zullen gebruikers die de cache bezoeken jou als eigenaar (vaak) laten weten dat de geocoin niet meer in de cache zit. Als de eigenaar van de geocoin heb je de mogelijkheid om je coin dan naar een onbekende locatie te verhuizen totdat hij weer wordt gevonden. Bezoek de pagina van je geocoin op Geocaching.com en kies de optie om je coin naar een onbekende locatie te verplaatsen. Dit heeft geen effect op de uiteindelijke reis en de berekende afstanden. Cache eigenaren hebben ook de mogelijkheid om een geocoin die volgens de pagina in hun cache zit naar een onbekende locatie te verhuizen.

Hoe kan ik het eigendom van een Geocoin overdragen aan een andere cacher?
Bezoek de trackable adoptie tool
 en voer het trackingnummer van je geocoin in. Voer vervolgens de gebruikersnaam in van de persoon aan wie je de coin wilt overdragen. Dit is een handig hulpmiddel om adoptieverzoeken te versturen en te ontvangen en zorgt ervoor dat de overdracht naar de nieuwe eigenaar soepel verloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *